С чего начинается сварка?

Початок зварювання.

Правила встановлення зварювального дроту.

Наука говорить, що частка безпосередньо зварювання займає лише 30-40% від усього робочого часу – решта це підготовчі та оздоблювальні роботи. І чим ретельніше проведено підготовчу роботу, тим менше браку виникає в процесі зварювання і випуску продукції в цілому.

Тому у невеликому циклі статей ми розглянемо підготовчі роботи у зварювальному виробництві, що стосуються підготовки обладнання до зварювання.

Розглянемо просту, здавалося б, операцію зі встановлення касети з дротом у зварювальний напівавтомат (MIG/MAG).

  1. По-перше, необхідно оглянити касету (каркас) з дротом на предмет пошкоджень – касета з  тріщиною або зламаний каркас можуть призвести до смикання дроту під час зварювання або до повної зупинки подавання дроту і, у найгіршому випадку, до пошкодження (оплавлення) зварювального накінечника. У разі можливості усуньте смикання дроту дрібним ремонтом касети (каркасу).
  2. При встановленні касети (каркасу) з дротом на гальмівний пристрій правильно зорієнтуйте положення дроту стосовно приймального пристрою механізму подачі:
  3. Сумістіть штифт на гальмівному пристрої з трубчастим фіксатором на котушці, встановіть котушку таким чином, щоб трубчастий фіксатор котушки надівся на штифт тормозного пристрою.
  4. Перевірте, щоб розмір робочої канавки ролика подачі співпадав з діаметром дроту і, у разі необхідності встановіть ролик з потрібною канавкою (або переверніть встановлений). *Нагадуємо, що у апаратах Jasic робочою є канавка, що розташовується найбільш близько до двигуна подачі дроту (дальша від зварювальника).
  5. Напильником заокругліть гострий кінець дроту.
  6. Руками протягніть дріт у приймальний пристрій механізму подачі і далі у капілярну трубку, а потім і у сам пальник. Таким чином проштовхніть дріт сантиметрів на 30-40 всередину зварювального пальника.
  7. Вставте вилку напівавтомата у розетку і увімкніть його.
  8. Зніміть з пальника сопло і накінечник.
  9. Натисніть і тримайте кнопку заправлення дроту на напівавтоматі (повинен увімкнутися механізм подачі дроту).
  10. Дочекайтеся поки дріт пройде усього пальника і вийде з гусака, після чого відпустіть кнопку заправлення дроту.
  11. Надіньте і щільно затягніть накінечник необхідного діаметру і типорозміру. Надіньте сопло. Обріжте частину дроту, що виступає, на відстані 10-15 мм від сопла.
  12. Відрегулюйте зусилля притискання дроту за допомогою притискача, використовуючи достатньо простий спосіб: загніть кільцем кінець дроту і, утримуючи його на відстані біля 10 см від Вашої долоні (обов’язково у рукавиці), запустіть подавання. Дріт повинен вільно рухатися без збоїв, скручуватися кільцем і не зісковзувати з ролика подачі. У випадку зісковзування дроту з ролика або проковзування ролика дротом збільшіть зусилля притискання на ручці-фіксаторі. *Не рекомендовано встановлювати свідомо занадто велике зусилля притискання дроту. Це призводить до підвищеного зносу роликів подачі дроту, спіралей (боуденів) та накінечника у пальнику.
  13. Нанесіть на внутрішню частину сопла і накінечник захисне покриття від налипання бризок за допомогою спеціального спрею, або, після нетривалого зварювання (для нагрівання пальника) і очищення – за допомогою спецільної пасти.

Виконання цієї процедури знизить ризик виникнення затримок під час зварювання пов’язаних із нестабільною подачею дроту, і відповідно, втрат часу на усунення цих затримок.


З цієї статті ми починаємо відповідати на питання наших читачів.

Якщо Вас цікавлять питання стосовно зварювального Jasic, підбору комплектуючих або витратних матеріалів, а також процесу зварювання або різання взагалі, то ставте питання нашим інженерам.

Найбільш цікаві і об'ємні запитання будуть висвітлюватися в наступних стаття, на короткі ми відповімо особисто.
Як можна зв'язатися і поставити запитання?

- через форму "Поставити запитання" прямо на сайті

- написати на e-mail нашим інженерам

- поставити запитання у повідомлення нашої сторінки на Facebook

Поділитися :
Рекомендовані новини

Різновиди роликів подачі дроту для напівавтомата. 

Підбір роликів в залежності від матеріалу дроту