Подбираем подающие ролики

Різновиди роликів подачі дроту для напівавтомата. 

Підбір роликів в залежності від матеріалу дроту

Під час зварювання напівавтоматом дуже часто недооцінюють такий важливий параметр роботи, як правильне подавання дроту. За цей такий тонкий і непомітний момент відповідає механізм подачі дроту вцілому і ролики подачі дроту зокрема. Якщо дріт подається в зону зварювання рівномірно, без ривків та зам’ять, то отримаємо зварний шов стабільно високої якості.

За конструкцією і зовнішнім виглядом ролики подачі дроту для напівавтоматів бувають дуже великої кількості модифікацій, незмінним лишається лише матеріал для їхнього виготовлення – зміцнена вуглецева конструкційна сталь.

Призначення роликів у напівавтоматі – це транспортування дроту від касети у механізмі подачі безпосередньо до зони зварювання. За принципом руху дроту можна виділити такі способи транспортування:

  • проштовхування дроту через пальник
  • протягування дроту через пальник
  • комбінація проштовхування і протягування

Незалежно від принципу роботи, тобто тягне цей механізм, чи штовхає, конструкція ролика в обох випадках однакова, різниця лише у розмірах. Коли дріт проходить по пальникові, створюється зусилля, яке гальмує його рух і мета пристрою подачі – це зусилля подолати. Вузол, що відповідає за передавання зусилля від двигуна до дроту – це і є ролик подачі.

Основний критерій, за яким підбирається ролик – це матеріал зварювального дроту. Під час роботи дріт розташовується у канавці ролика подачі і фіксується зверху притискним роликом. Зусилля притискання регулюється спеціальною ручкою, і його величина залежить від матеріалу, з якого виготовлений дріт.

Бувають ролики з наступними профілями канавки:

  • V-подібна
  • U-подібна
  • U-подібна з насічками

Ролик подачі дроту з V-подібною канавкою у комбінації з пласким притискним роликом використовується при роботі жорстким сталевим дротом (нержавіючим, низьколегованим і т.ін.), який відрізняється міцністю і дуже мало піддається деформації.

Ролик подачі дроту з U-подібною канавкою і притискний ролик також з U-подібною канавкою – це комплект для роботи з м’яким дротом з алюмінію та його сплавів. Міцність такого дроту значно менша ніж у сталевого, він легко деформується механізмом подачі. Тому дуже важливо використовувати правильний ролик і знизити зусилля притискання, щоб не пошкодити геометрію дроту.

Ролик подачі дроту і притискний ролик з U-подібною канавкою з насічками застосовують для зварювання порошковим дротом. Також допустиме застосування:

  • ролика подачі дроту з U-подібною канавкою з насічками і плоского притискного ролика
  • ролика подачі дроту з U-подібною канавкою і притискного ролика з U-подібною канавкою
  • ролика подачі дроту з U-подібною канавкою і плоского притискного ролика

Таке розподілення пов’язане з тим, що порошковий дріт – це порожниста трубка з тонкими металевими стінками, всередині заповнена флюсом у порошку. Якщо для зварювання таким дротом використовувати ролик з V-подібною канавкою, то він відразу деформується, і зварювання стане неможливим, оскільки дріт просто не пройде у отвір накінечника пальника. Для роботи порошковим дротом рекомендується застосовувати апарати з механізмом подачі на 4 ролики.

Ще один параметр підбору ролика – це кількість канавок, яких може бути одна або дві. Ролик з однією канавкою використовується для роботи одним діаметром дроту або ж може бути універсальним для двох суміжних діаметрів, маркування на такі ролики, як правило, наноситься на бічну сторону ролика. Ролики з двома канавками маркуються з обох боків в залежності від того, який діаметр дроту використовується. При встановленні ролика з двома канавками до механізму слід пам’ятати, що робочою є та канавка, що ближче розташована до двигуна. Якщо ролик встановлений неправильно, то порушується стабільність подавання дроту і велика вірогідність того, що зварювальний шов буде бракованим.

Правильно підібраний ролик для подавання дроту – запорука швидкого і якісного виконання зварювальних робіт.

Наша компанія пропонує широкий асортимент роликів подачі під різні діаметри і види дроту. З повним переліком роликів можна ознайомитися ТУТ.

Поділитися :
Рекомендовані новини

Початок зварювання.

Правила встановлення зварювального дроту.