Горелка для MIG/MAG сварки. Строение. Последовательность сборки

Пальник для MIG/MAG зварювання. Правильна послідовність збирання.

Пальник MIG/MAG для механізованого дугового зварювання, пальник напівавтомата або рукав для напівавтомата, є основним інструментом зварника при механізованому зварюванні. На сьогоднішній день в основному пальники розрізняють за потужністю, величиною зварювального струму, типом та діаметром дроту, типом охолодження (повітряне або рідинне) та довжиною шлангового пакету. Пальники не є пристроєм із самостійною функцією, вони використовуються виключно у поєднанні з джерелом зварювального струму та механізмом подачі.

До особливого різновиду пальників MIG/MAG відносять пальники типу Push-Pull, в які вбудовано механізм подачі зварювального дроту та закріплено касету з дротом, при цьому механізм подачі зварювального апарату не використовується. Зазвичай пальники Push-Pull використовують при зварюванні дротами малого діаметру або м’якими дротами з алюмінію та сплавів на його основі. Використання пальників Push-Pull дозволяє віддалятися від джерела живлення більше ніж на 5 метрів.

Зварювальний MIG/MAG пальник складається з трьох основних вузлів: центральний роз’єм для підключення до зварювального апарату; шланговий пакет, котрий містить у собі дроти керування, силовий кабель, направляючу спіраль для дроту та шланг для підведення газового захисту; робоча частина пальника. Зазвичай шланговий пакет для напівавтомату має довжину від 2,5 до 5 метрів.

На прикладі пальника типу PANA QTB-500A розглянемо конструкцію та послідовність складання пальників MIG/MAG для механізованого дугового зварювання. Пальник PANA QTB-500A – це пальник з повітряним охолодженням, максимальний струм зварювання складає 500А, діаметр зварювального дроту може коливатися від 0,8мм до 1,6мм, робочий цикл (ПВ) – 60%.

Схема пальника Pana QTB-500A

   

А – сопло газове; В – накінечник струмопідвідний; С – направляючий канал

  1. підкладка
  2. дифузор
  3. тримач накінечника
  4. гусак
  5. кнопка
  6. передня рукоятка
  7. передній пружинний кожух
  8. шланговий пакет
  9. задній пружинний кожух
  10. задня рукоятка
  11. силовий контакт
  12. газовий шланг                                          
  13. кабель керування                                  

Для продовження терміну служби пальника рекомендується застосовувати антипригарні засоби, такі як спреї та пасти, а також не працювати в режимах, що перевищують номінальні технічні характеристики, постійно контролювати знос деталей, проводити своєчасну заміну витратних матеріалів (наконечник, вставка, канал, сопло) і стежити за відповідністю розмірів струмопідвідного наконечника, направляючого каналу та зварювального дроту.

У процесі роботи необхідно постійно стежити за станом і зносом струмопідвідного наконечника, сопла та направляючого каналу та по мірі необхідності очищати від бризок металу. Щоб уникнути деформації гусака пальника та сопла, не наносіть удари соплом (пальником) по металу під час роботи. Зварювання, технічне обслуговування, очищення та ремонтні роботи мають виконуватися тільки кваліфікованим персоналом.

При зварюванні, для якнайкращого захисту зварника, використовуйте відповідні захисні рукавиці та захисну зварювальну маску.

Поділитися :
Рекомендовані новини

Критерії підбору MIG/MAG пальника: матеріал, що буде зварюватися; ціна на пальник; ціна і якість витратників