Выбор горелки для полуавтоматической сварки

Критерії підбору MIG/MAG пальника: матеріал, що буде зварюватися; ціна на пальник; ціна і якість витратників

Вибір пальника для ручного MIG/MAG зварювання є вкрай важливим завданням незалежно від галузі зварювання. Також при виборі потрібно врахувати не тільки власні уподобання зварника та ціну, а й загальну вартість експлуатації з урахуванням витратних деталей та термін служби пальника. Правильний вибір пальника значно заощадить час та гроші.

Для початку потрібно визначитися з товщиною і типом матеріалу, що буде зварюватися. Відштовхуючись від цих даних, можна визначити необхідну силу струму. Максимальна сила струму, на яку розраховано пальник має відповідати поточному завданню та максимальному значенню струму джерела живлення. Не потрібно обирати пальник з деяким запасом по потужності, так як пальники, що розраховані на більші значення струму будуть важчими і габаритними. Простіше кажучи, якщо для поточного завдання максимальний струм зварювання становить 110-130А, то буде достатньо  пальника типу МВ-15 з максимальним струмом зварювання 180А. Слід також взяти до уваги робочий цикл (тривалість включення, ПВ) пальника, зазвичай для пальників з повітряним охолодженням ПВ становить 60%. Робочий цикл вказує час циклу зварювання на максимальних режимах, під час якого гарантується безперебійна та якісна робота пальника та вимірюється у відсотках. Наприклад, ПВ 60% означає, що з циклу зварювання 10хв, пальник може безперервно працювати 6 хвилини, відповідно, 4 хвилини йому потрібно на охолодження. Пальники серії МВ-501D Black Wolf з рідинним охолодженням має ПВ 100% при збереженні маси і габаритів пальника з повітряним охолодженням, таким пальником зварювання можна проводити безперервно, однак пальники з рідинним охолодженням належать до більш дорогого сегменту.

Після того як визначилися з робочим струмом пальника, потрібно звернути увагу на витратні запчастини. Через високу температуру при горінні дуги та розбризкування металу в процесі зварювання витратні запчастини поступово зношуються, тому термін служби пальника значною мірою впливає на вартість експлуатації. Використання якісних та довговічних запчастин знижує експлуатаційну вартість MIG/MAG пальника.


Обирайте якісні зварювальні наконечники, що мають високу теплостійкість і стійкість до зносу. Зварювальний дріт при проходження через неякісний наконечник з низькою теплостійкістю і низькою стійкістю до зносу, з часом почне розширювати або змінювати форму каліброваного отвору у наконечнику, що призведе до погіршення електричного контакту, проблем зі зварюванням через відхилення дуги або дефектів через обриви зварювальної дуги.

Вибір форми та розміру сопла залежить від майбутньої задачі та доступності до зварного шва. Так, наприклад, для роботи в обмеженому просторі рекомендуються довгі звужені сопла, тому що конічна форма спрощує доступ до важкодоступних місць.

Останнім, але не менш важливим критерієм є ергономічність та зручність пальника. Так як зварникам доводиться цілий день тримати пальник в руках, при покупці враховуйте цей фактор, та не соромтеся приміряти всі пальники до своєї долоні, адже цей фактор безпосередньо впливає на якість і ефективність роботи.

Поділитися :