Новинка! Сопла серии Monster

Сопла Monster.  
Принцип дії і особливості застосування.

Для того, щоб розібратися, що таке сопла серії Monster для ТІГ зварювання, згадаємо про принципи самого аргонодугового (TIG) зварювання та будову стандартного ТІГ пальника.

Правильна назва ТІГ зварювання – це зварювання неплавким електродом в середовищі захисних газів. І у випадку з будь-яким іншим видом зварювання, щоб отримати якісний зварний шов, потрібно захистити довколошовну зону і зону зварювальної ванни від дії кисню з оточуючого середовища. Цього в зону зварювання подаємо т.зв. захисний газ, який витісняє кисень, але при цьому сам у реакцію з розплавленим металом ванни не вступає. Для ТІГ зварювання найбільш поширений варіант захисного газу – аргон, що відображає українська назва цього виду зварювання – аргонодугове зварювання.

Поглянемо на конструкцію пальника для ТІГ зварювання і з’ясуємо, як же аргон надходить у зону зварювання.

Захисний газ (далі – аргон) надходить в головку зварювального пальника. З одного боку вона закрита капою (ковпачком) з ущільнювальним кільцем, тобто в цей бік руху газу немає.

З іншої сторони в головку вкручуються тримач цанги, в корпусі якого є отвори для виходу газу. Ззовні на корпус надівається сопло, яке спрямовує потік газу до зони зварювання.

Саме у цьому місці і полягає складність отримання естетично гарних і функціональних зварювальних швів.

Стандартна конструкція пальника підходить для більшості завдань зі зварювання, коли зовнішній вигляд шва не надто важливий, тому що після закінчення зварювання шов механічно зачищають і окисли з поверхні шва і довколошовної зони видаляються. Але чому ж взагалі потрібно проводити зачищення? Все просто – газ, витікаючи з пальника стандартної конструкції, формує розсіяний турбулентний потік, тобто сам захист виходить посереднім і відбувається сильне окислення.

Для того, щоб покращити зовнішній вигляд зварювального шва, і, тим самим, знизити вартість і витрати часу на подальшу механічну обробку, і була винайдена газова лінза.

Що ж це таке? Це додатковий об’єм, всередині якого газ уповільнюється після того, як змінюється напрямок його витікання. Конструктивно газова лінза об’єднана в одне ціле з тримачем і на виході ми отримуємо новий тип комплектуючих – тримач цанги з газовою лінзою. Вихідний отвір газової лінзи перекритий металічною сіточкою з дрібними чарунками, яка створює незначний опір витіканню захисного газу. Навіть такий невеликий опір дозволяє отримати ламінарний потік газу.

 

Застосування газової лінзи дозволяє отримати гарний результат практично для усіх задач зі зварювання, включно зі зварюванням алюмінію. Практично, але не зовсім, оскільки потік аргону все одно виходить вузьким. А за рахунок недостатньої ширини потоку захист металу виходить неповним. При цьому мова навіть не йде про таку екзотику, як зварювання титану, бо тут потрібні більш жорсткі підходи до захисту від окислення.

Також під час зварювання не варто забувати про довколошовну зону – нерозплавлений, але нагрітий до високої температури метал також потрібно захистити від впливу повітря першочергово, щоб попередити розчинення в металі газів і не допустити поверхневого окислення.

Тому наступний крок розвитку ТІГ зварювання – це практично повна відсутність слідів окислення металу після зварювання.

Намагання отримати естетично ідеальний шов безмежне, але в той же час дуже рідко зустрічається повна відсутність кольорів мінливості. Звісно, першочергово це свідоцтво майстерності зварювальника. Але і наявність спеціальних пристосувань допоможе наблизитися до ідеалу.

Одне з таких пристосувань – сопла серії Monster.

Конструктивно ці сопла – один з варіантів виконання газової лінзи, оскільки всередині сопла встановлений спеціальний тришаровий газовий екран.

Спеціальна форма сопла у вигляді чаші дозволяє отримати максимально широкий потік аргону, який практично не чутливий до поперечних коливань повітря і максимально захищає зварювальну ванну і нагрітий метал довколошовної зони від окислення.

Отримана конструкція достатньо оригінальна – ми встановлюємо одну газову лінзу, сформовану соплом і захисним екраном, на іншу газову лінзу, у вигляді тримача цанги з газовою лінзою. Але спробувати варто – під час зварювання отримуємо відмінний результат.

Невеличка примітка – під час зварювання алюмінію суттєвих відмінностей від застосування лише тримача цанги з газовою лінзою немає, а ось під час зварювання нержавійки результат більш ніж привабливий.

А тепер про сумісність. Сопла серії Monster можна використовувати як з пальниками типів WP-17/18/26, так і з маленькими пальниками типів WP-9/20.

Для застосування з WP-17/18/26 потрібно замінити передній ізолятор і використовувати спецальні тримачі цанг з газовою лінзою.

Cхема збирання пальників WP-17/18/26


Для застосування з WP-9/20 нічого міняти не потрібно. Підійдуть стандартні тримачі цанг з газовою лінзою.

Схема збирання пальників WP-9/20


Поділитися :