Сварка дома и на даче

Вибираємо зварювальний апарат для дому і дачі.

Основні критерії

Якщо у Вас є будинок або дача, то досить часто виникає необхідність проводити невеликий ремонт або ж зібрати якусь конструкцію з металу (альтанку, теплицю, основу для забору і т.інш.). Звичайно, можна запросити професійного зварника, якщо конструкція повинна бути відповідальною, наприклад, при будівництві будинку, але якщо роботи не настільки відповідальні, то набагато простіше і дешевше самому зварити потрібне.

Отже, починаємо вибирати зварювальний апарат для будинку. З усього розмаїття зварювальних апаратів найбільш підходять апарати для ручного дугового зварювання. Чому варто купити саме їх? В першу чергу тому, що для зварювання ручником не потрібно нічого, крім власне зварювального апарату. Це дуже зручно. Ті ж напівавтомати або апарати аргонодугового зварювання вимагають наявності газових балонів, які спочатку потрібно купити, а потім десь зберігати з дотриманням правил техніки безпеки. Також зварювання електродом не вимагає від зварника надто високої кваліфікації, навіть звичайний дачник може освоїти ази роботи апаратом.

Щоб правильно вибрати і потім купити апарат, який не вдарить по кишені, складемо невеликий рейтинг потрібних і не дуже характеристик майбутньої покупки. Всі зварювальні джерела умовно можна розділити на три великі групи: трансформатори, випрямлячі та інвертори. Трансформаторне обладнання з'явилося найпершим і до сих пір в деяких домашніх господарствах і на виробництвах успішно продовжує працювати, випрямлячі - це наступний крок у розвитку зварювального устаткування і найсучасніші на сьогоднішній день джерела належать до інверторів. Як зварювальний апарат для дачі інвертор буде оптимальним рішенням. Чим же хороший саме інвертор? В першу чергу, в порівнянні з іншими типами джерела, інверторний зварювальний апарат буде найбільш компактним і легким. Друга перевага - інверторная схема перетворення струму дозволить погасити просідання напруги в мережі до 15% і дозволить апарату працювати без збоїв. Це кращий вибір, коли варити потрібно в місцях, де через надмірне навантаження на мережу напруга дуже рідко досягає номінальних 220В.

Продовжуємо вибір далі. Що бачить покупець, коли вперше дивиться на апарат для ручного зварювання на вітрині? Безсумнівно - величину максимального зварювального струму на панелі апарату. Перш ніж приступити до вибору, потрібно вирішити для себе, що саме буде зварюватися і як часто. Якщо не вдаватися до точних цифр, то чим товщий метал буде зварюватись, тим більший струм повинен видавати зварювальний апарат. Для зварювання металу товщиною 3-5 мм буде достатньо апарату потужністю 140-160 А. Як показує практика - це найбільш поширена товщина металу, що зварюється в умовах будинку і дачі. Для зварювання таких товщин досить електрода діаметром 3-4 мм. Звичайно, апарат можна і потрібно вибирати з запасом по силі зварювального струму, але не варто брати цей запас аж надто великим, досить 20-30%. Серед апаратів TM Jasic можна виділити кілька апаратів відповідних за цьому параметру, наприклад, Jasic ARC-140 SuperMini (Z237), Jasic ARC-160 (Z238) і Jasic ARC-200 (Z244). Якщо такого струму досить, то чому ж часто люди купують зварювальні апарати з великим номіналом по току? Тут все просто, причина таких покупок - непорядні виробники, які прямо або побічно обманюють покупця. Найпростіший обман - це назва моделі, наприклад, «СуперЗварювання-300». Коли ми бачимо 300, то думаємо, що це значення максимального струму, а насправді це просто цифра в назві моделі і все. Другий обман, коли зварювальний струм відповідає, а ось напруга нижча, ніж мало б бути за номіналом для якісної роботи.

Також важливо звертати увагу на систему охолодження апарату, яка забезпечує відведення тепла від електронної начинки. Ефективність роботи цієї системи можна оцінити по технічному параметру «протяжність включення» (ПВ). Якщо вказано, що ПВ апарату 30% - це означає, що в зварювальному циклі при роботі на максимальних параметрах з 10 хвилин 3 хвилини триває зварювання, а 7 хвилин апарат штатно остигає. Якщо перевищити час роботи, настане перегрів і апарат вийде з ладу. Варто відзначити, що ПВ можна підвищити, знизивши зварювальний струм або працюючи в холодному приміщенні. Це також причина, чому підбирають апарат з запасом потужності по струму. Наприклад, Jasic ARC-160 при роботі на 160А має ПВ 60%, а знизивши струм до 72А отримаємо ПВ в районі 100%. Для домашнього застосування досить апарату з ПВ 30-40%.

Крім стандартних зварювальних характеристик сучасний інвертор має низку додаткових функцій, які не обов'язкові, але можуть полегшити роботу, особливо для початківця зварника. До таких функцій можна віднести Hot Start (гарячий старт), яка робить підпал дуги більш легким, що особливо добре для недосвідченого зварника. Друга з поширених функцій-помічників Arc Force (форсаж дуги). Коли в процесі зварювання крапля металу відривається від електрода це різко скорочує довжину дуги і електрод може «прилипнути» до заготівки. Якщо в апараті є ця функція, то напруга тимчасово знижується і електрод можна легко відокремити від заготовки.

Після того, як підібрали апарат за основними і додатковими технічними характеристиками, звичайно, ж настає найвідповідальніший момент - потрібно вибрати апарат за прийнятною ціною і надійний, який прослужить довго і забезпечить якісне зварювання. Тут складно щось радити, адже у кожного свої критерії відбору. Єдине, не варто брати дуже дешевий апарат невідомого виробника. Така покупка одноразово заощадить гроші, але згодом може обернутися швидким виходом апарату з ладу і відсутністю гарантійного обслуговування.

Поділитися :