Углекислотная сварка

MAG зварювання в середовищі вуглекислого газу. Переваги та особливості.

Використання ручного дугового зварювання покритим електродом ММА має досить низьку продуктивність, а також вимагає додаткової обробки шва після зварювання та потребує високої кваліфікації зварника. Щоб усунути недоліки ММА зварювання, а також  покращити якість зварних швів було розроблено механізоване зварювання у середовищі активного захисного газу. Один з активних газів, який застосовується для зварювання – вуглекислий газ (CO2) або, як його ще називають, вуглекислота. Специфіка цього способу полягає у механізації подачі електродного дроту у зону зварювання, а також використання газового захисту концентрацією більше 98%, котрий надійно захищає зварювальну ванну від атмосфери, цим самим забезпечуючи високу якість з’єднання. Механізоване дугове зварювання можна розділити на дві категорії: автоматичне (механізовано подавання дроту і переміщення пальника) і напівавтоматичне (механізовано лише подачу дроту).

Механізоване напівавтоматичне зварювання користується популярністю завдяки своїй доступності, простоті та якості зварного шва, а також меншим вимогам до кваліфікації зварника. Напівавтоматичне механізоване зварювання застососвується у машинобудуванні, суднобудуванні, будівництві та ремонті трубопроводів, монтажних і ремонтних роботах,

До основних переваг напівавтоматичного зварювання відносять:

  • високу якість зварного шва;
  • зварювання малих товщин;
  • зварювання без обмежень положення у просторі;
  • висока продуктивність процесу;
  • низька вартість захисного газу.

 Водночас є певний ряд недоліків:

  • значні втрати на розбризкування;
  • може виникати пористість зварного шва;
  • низька мобільність, потрібно використовувати балони з захисним газом;

Основною відмінністю вуглекислотного напівавтоматичного MAG зварювання від ручного дугового ММА є те, що присадковий дріт подається у зону зварювання безперервно за допомогою пальника, а захисний вуглекислий газ не утворює шлакову кірку на поверхні шва. Завдяки саме такій організації зварювального процесу підвищується продуктивність і гігієнічність даного способу. Напівавтоматичне зварювання при використання як захисного газу вуглекислоти виконують на постійному (DC) струмі зворотної полярності  -  «мінусову» клему закріплюють на деталі, «плюс» подається на пальник. Для напівавтоматичного зварювання низьковуглецевих сталей найчастіше використовують дріт марки ER70S-6 у діаметрах є 0.8 мм, 1.0 мм, 1.2 мм та 1.6 мм.

При виборі режимів зварювання варто пам’ятати, що зварювальний струм прямо пропорційний швидкості подавання електродного дроту, тобто, змінюючи швидкість подачі дроту ми, відповідно, змінюємо значення струму зварювання. При цьому, значення зварювального струму впливає на глибину проплавлення, а значення напруги зварювання, в свою чергу, впливає на ширину шва та зовнішній вигляд зварного шва в цілому.

До комплекту обладнання для механізованого напівавтоматичного зварювання входять: джерело живлення, механізм подачі дроту та пальник, також потрібні балони з вуглекислотою. Напівавтомати бувають однокорпусними, з вбудованим механізмом подачі дроту (наприклад, MIG-169 N219) або двокорпусними (MIG-400 N361). Двокорпусні апарати Jasic відносять до професійного промислового класу, вони можуть працювати у важких умовах експлуатації та забезпечують відмінну якість зварного з’єднання протягом усього терміну експлуатації.

Поділитися :