TIG техника сплавления

Ручне аргоно-дугове TIG зварювання часто вважається одним з найскладніших процесів зварювання, через те, що зварювальник повинен завжди підтримувати коротку довжину дуги, бути обережним під час виконання робіт, щоб  запобігти замикання електроду і заготовки, та мати значний досвід та навички, для одержання якісного зварного шва.

Подібно до ацетилено-кисневого зварювання, для аргоно-дугове TIG зварювання зазвичай потрібно використовувати дві руки: однією рукою зварник подає присадковий дріт у зону зварювання для заповнення шва, другою рукою маніпулює зварювальним пальником, розплавляючи метал та утворюючи зварювальну ванну.

Техніка зварювання тонколистового металу без присадкового дроту таких з’єднань, як кутові, стикові та інші називають сплавленням. Така техніка має застосування у випадку, коли крайки заготовок добре підігнані одна до одної та міцно зафіксовані. Оплавляючи крайки заготовок зварювальною дугою, відбувається їхнє злиття, а в процесі охолодження і кристалізації, утворюється монолітний зварний шов.

Щоб почати аргоно-дугове TIG зварювання, необхідно наблизити пальник до заготовки таким чином, щоб кінчик вольфрамового електроду був на відстані 2-3 мм від неї, а вісь електроду під кутом 90°. Після натискання кнопки запуску та запалювання дуги, тримайте пальник на місці, поки не почне утворюватися зварювальна ванна, кругові рухи пальником у горизонтальній площині сприятимуть створенню зварювальної ванни бажаного розміру. Після утворення зварювальної ванни необхідного розміру, нахиліть TIG пальник приблизно на 75° і починайте його рівномірне та повільне переміщення, розплавляючи крайки заготовок і утворюючи зварний шов.


Поділитися :