Принцип работы плазмотрона

Конструкція і принцип роботи плазмотрону.

Плазмотрон (або ще його називають плазморіз) – це пристрій, призначення якого з електричного струму та стисненого повітря утворити потік плазми, що використовується для різання електропровідних матеріалів.

У поєднанні з джерелом живлення та джерелом подачі повітря, плазмотрон утворює потужну систему плазмового різання для якісного розкроєння різноманітних металів. Системи плазмового різання можуть бути як і ручними, так і працювати сумісно на машинах портального різання з ЧПК в автоматичному режимі.

До переваг систем плазмового різання відносять:

  • високу ефективність роботи;
  • універсальність (може працювати з будь-якими металами);
  • високоякісний зріз будь-якої конфігурації;
  • мінімальні теплові деформацій деталей;
  • безпечність експлуатації.

Розглянемо конструкцію і принцип роботи плазмотрону JS-T1300 з повітряним охолодженням, який призначений для роботи на машинах портального різання з ЧПК. Максимальний робочий струм різання становить 130А, при ПВ 100%.  За допомогою плазмотрону JS-T1300 можна розрізати вуглецеву стіль товщиною до 45 мм.

1 – фіксуюча гайка

2 – захисний ковпачок

3 – фіксатор сопла

4 – сопло

5 – електрод

6 – головка плазмотрону

При ввімкненні системи плазмового різання, між електродом (5) і соплом (4) запалюється чергова електрична дуга, яка поступово заповнює весь канал. Одночасно починається подача стисненого повітря під тиском 0.5 МПа. Коли повітря проходить через електричну дугу, воно нагрівається і  у 50-100 разів збільшує свій об’єм. При цьому повітря іонізується і стає провідником електричного струму. Повітря, іонізуючись і нагріваючись перетворюється на плазму з температурою 25000 – 30000 °С. Завдяки конструкції сопла, стовп плазми набуває високої швидкості на виході. В момент дотику стовпу плазми до деталі, що обробляється, запалюється ріжуча дуга, а чергова гасне. Завдяки ріжучої дузі, метал локально розплавляється, починає випаруються і продукти горіння видувається стисненим повітрям, утворюючи якісний і чистий рез. Захисний ковпачок (2) потрібен для захисту сопла від крапель розплавленого металу, що з’являються у процесі різання, та контакту сопла з деталлю, а також сприяє додатковому охолодженню, тим самим подовжує термін служби компонентів плазмотрону.

Поділитися :