Как выбрать сварочный аппарат

Підбір зварювального обладнання. Основні критерії.

Всі зварювальні апарати за способом перетворення електричної енергії можна поділити на дві великі категорії: трансформаторні та інверторні. Трансформаторні апарати на сьогоднішній день є найпоширенішими, їхньою основною перевагою є простота та відносна дешевизна, однак вони мають ряд суттєвих недоліків: великі габарити та вага, низька якість зварного шва у порівнянні з інвертором, низький ККД. В свою чергу інверторні апарати забезпечують високий ККД, прості у використання, мають малі габарити, низьку вагу, забезпечують високу якість та відтворюваність результатів зварювання, широкий діапазон регулювання зварювальних параметрів, працюють навіть при великих просадках мережі живлення. Отже, на сьогоднішній день варто звернути увагу на інверторне обладнання.

Для вирішення ряду побутових задач, або задач невеликої майстерні  найчастіше використовують три основні способи зварювання: ручне дугове зварювання ММА, аргонодугове зварювання TIG,  напівавтоматичне зварювання MIG/MAG. Правильний вибір способу зварювання, в подальшому вбереже вас від непередбачуваних витрат, адже зварювальний апарат розроблено конкретно для визначеного способу.

Після вибору конструкції апарату та способу зварювання, необхідно звернути увагу всього на три основні характеристики – напруга мережі живлення, межі регулювання струму зварювання та протяжність включення обладнання (ПВ).

Напруга мережі до якої підключається зварювальний апарат. Зазвичай малогабаритні зварювальні апарати розраховані на побутову напругу у 220В, в той же час апарати великої потужності, призначені для промислового використання, живляться від трифазної мережі 380В (наприклад, Jasic TIG-315PACDC E103). Зазвичай всі зварювальні апарати мають захист від перепадів напруги живлення в межах ±10-15%.

Межі регулювання струму зварювання.  Товщина деталей, що зварюються, визначає вимоги до сили зварювального струму. В більшості випадків у побуті зварюють товщини до 3-5 мм, при цьому використовують покриті електроди діаметром 3 мм та 4 мм при ручному дуговому ММА зварюванні. Відповідно до технології зварювання, для покритих електродів діаметром 3 мм максимальний струм становить 120А, а для електродів 4 мм – 160А. Тому обираючи побутовий апарат для ручного дугового зварювання, слід звернути увагу на апарати з максимальним струмом 120-160А, наприклад Jasic ARC-160. При напівавтоматичному MIG/MAG зварюванні маємо схожу ситуацію, найпоширеніший діаметр зварювального дроту складає 0.8 мм, при цьому максимальний можливий струм зварювання 150А. Тому, рекомендуємо звернути увагу на зварювальний апарат Jasic MIG-160 (N227) серія DIGI, він спеціально розроблений для легкості використання, а синергетичний режим завжди забезпечить високу якість зварного шва. Можна зробити висновок, що вже на етапі вибору обладнання, потрібно визначити необхідні мінімальні та максимальні значення: товщини металу, що зварюється, діаметру покритих електродів та зварювального дроту, струму зварювання.

Протяжність включення обладнання (ПВ)  вказує час циклу зварювання на максимальних режимах, під час якого гарантується безперебійна та якісна робота обладнання, і виражається у відсотках. Наприклад: ПВ 40% означає, що з циклу зварювання 10хв, обладнання може безперервно працювати в сумі 4 хвилини, відповідно, 6 хвилини йому потрібно на охолодження. Чим більше значення ПВ, тим довше можна виконувати зварювання без шкоди для обладнання. Практика показує, що для побутових зварювальних апаратів значення ПВ 30-40% є оптимальним, оскільки завжди потрібен час на допоміжні операції (перевірку якості шва, заміну електрода, зачищання шлаку та інше) під час якого обладнання перебуває в режимі холостого ходу та охолоджується.

І на останок, завжди перевіряйте чи має обладнання гарантійне та післягарантійне обслуговування, якість комплектуючих та збирання, а також завжди надавайте перевагу світовим виробникам, що гарно себе зарекомендували у галузі зварювання.

Поділитися :