Техника подачи проволоки при TIG-сварке

Як правильно подати пруток в зону зварювання. Особливості формування шва при TIG-зварюванні.

В більшості випадків, при аргонодуговому (TIG) зварюванні необхідно подавати присадковий дріт у зварювальну ванну для формування валика шва і створення міцного нероз’ємного з’єднання. Зазвичай присадковий дріт (пруток) має бути схожим за хімічним складом та фізичними властивостями до основного металу, однак існують певні виключення при особливих вимогах до зварного шва чи при зварюванні спеціальних матеріалів.

Налаштуйте відповідний режим роботи обладнання, відрегулюйте подачу захисного газу, перевірте правильність роботи засобів індивідуального захисту, наблизьте TIG пальник до заготовки таким чином, щоб кінчик вольфрамового електроду був на відстані 2-3 мм від неї. Натисніть кнопку запуску на пальнику. Після запалювання дуги, тримайте зварювальний пальник на місці, тим самим розігріваючи метал, доки не буде створено зварювальну ванну. За допомогою кругових рухів пальником можна досягти створення зварювальної ванни необхідного розміру. Коли утвориться зварювальна ванна, нахиліть пальник приблизно під кутом 75° і починайте повільно та плавно рухатися вздовж уявної лінії напрямку зварювання. Починайте вводити присадковий дріт до передньої кромки зварювальної ванни.

Присадковий дріт зазвичай утримується під кутом приблизно 15° і подається в передній край ванни. Зварювальна дуга розплавляє присадковий дріт і відбувається заповнення та формування шва. Для контролю рівномірності формування шва, присадковий дріт потрібно вводити не безперервно, а ступінчасто з рівномірним інтервалом та інтенсивністю.

Під час зварювання важливо утримувати оплавлений кінець присадкового дроту всередині зони газового захисту, щоб унеможливити його окислення та забруднення зварного шва.


Поділитися :