Ручная дуговая сварка алюминия

Особливості зварювання конструкцій з алюмінію. Прийоми роботи.

Зварювання алюмінієвих конструкцій покритими електродами включає декілька етапів:

Перший етап: підготовчий. Для забезпечення якісного сплавлення та формування шва необхідно очистити поверхню металу від забруднення та оксидної плівки. Для попереднього очищення деталі, достатньо її промити водою з миючим засобом, після чого знежирити органічним розчинником, таким як: ацетон, уайт-спірит або інші. Негабаритні деталі можна занурити у ванну з лужним розчином та температурою не нижче 65°С.

Етап другий: очищення. Після миття деталь потрібно очистити металевою щіткою, при цьому щітка повинна бути також чистою та використовуватися тільки для очищення алюмінію. Категорично забороняється використовувати будь які абразивні засоби, так як їхні частинки можуть залишитися на поверхні металу, що призведе до утворення дефекту при зварюванні. Після очищення деталь знову промивається розчинником та залишається самостійно сохнути на повітрі, витирати не дозволяється для уникнення повторного забруднення.

Етап третій: зварювання.  При ручному дуговому зварювання алюмінію покритими електродами (ММА спосіб) використовують постійний струм зворотної полярності («-» підключено до деталі, «+» підключено до електродотримача). Сила струму зварювання підбирається з розрахунку 25-30 Ампер на 1 мм діаметру електроду. Для формування якісного шва поверхню деталі необхідно підігріти до температури 320-400°С. Попередній підігрів також зменшить ймовірність виникнення гарячих тріщин та знизить ризик деформації деталі. При зварюванні електрод потрібно тримати вертикально, допускається невеликий нахил, рухи мають бути плавні, а кінець електроду переміщувати вздовж шва. Зварювання рекомендується проводити в один прохід на короткій дузі без поперечних коливань. Після закінчення зварювання шов очищується від шлакових утворень та промивається водою.

Поділитися :