Подбор сварочной маски хамелеон

Підбір зварювальної маски. Оцінка оптичних класів.

Для роботи в умовах виробництва розроблений комплекс засобів індивідуального захисту. Для зварника такий комплект складається із захисного одягу, рукавичок, взуття та зварювальної маски. Зварювальна маска захищає від впливу небезпечних і травмуючих чинників голову та очі зварника. Основна небезпека під час зварювання - опік рогівки ока в результаті впливу світлового або теплового випромінювання. Також маска зварника захищає від крапель розплавленого металу. Якісна маска для зварювання виготовлена з міцного, але гнучкого пластику, укомплектована зручним оголів'ям і, найголовніше, надійним світлофільтром. Якщо говорити про вибір маски типу хамелеон, то світлофільтр повинен бути сертифікований, а на його поверхні вказані значення оптичних класів.

Вибираючи маску зварника хамелеон основну увагу слід звернути на якість світлофільтра з автоматичним затемненням і його оптичні характеристики. Під час роботи світлофільтр затемнюється і світлішає, реагуючи на зміну світлового потоку. Час закриття (затемнення) в якісних світлофільтрах становить 0.03 мс (0.00003 с) і менше, адже чим коротше цей час, тим швидше спрацює маска і очі будуть надійно захищені. Світлофільтр складається з поляризаційних плівок з декількома шарами рідких кристалів, які отримавши сигнал від інфрачервоних датчиків, змінюють ступінь затемнення. Число датчиків у різних масок різниться, але чим вищий клас маски, тим датчиків більше. Якщо датчиків 4, як, наприклад, в масці Artotic Sun 7B, то випадкове закриття/відкриття світлофільтру практично неможливе і, відповідно, немає ризику отримати подразнення очей.

Конструкція якісного світлофільтру передбачає можливість відрегулювати рівень затемнення від 4DIN до 13DIN, межа чутливості закриття фільтра до зміни світлового потоку, час відкриття фільтра по закінченню зварювання. Рукоятки регулювання виводяться на зовнішню сторону маски або ж розташовуються усередині на самому картриджі світлофільтру. Внутрішні регулятори можуть бути виконані у вигляді міні-регуляторів (коліщаток) або ж у вигляді кнопок. Значення регулюються плавно або ступінчасто. Кращими вважаються світлофільтри, у яких регулювання - плавне, оскільки вони дозволяють більш точно відрегулювати всі необхідні параметри роботи маски як в залежності від виду зварювання, так і під особисті запити зварника.

Зварювальна маска хамелеон з великим оглядовим вікном (наприклад, 100 х 73) дозволяє отримати гарний огляд і ефективно контролювати процес зварювання.

Оптичні характеристики світлофільтру позначаються чотирма цифрами (наприклад, 1/1/2/1). Кожна цифра відповідає за певний параметр: перша - оптичний клас, друга - значення розсіювання випромінювання, третя - ступінь однорідності затемнення, четверта - кутова залежність. Значення «1» вказує на максимальне значення характеристики, а чим ця цифра більше, тим гірше.

Розглянемо кожну характеристику більш докладно:

оптичний клас показує, наскільки чисто і без спотворень буде видно крізь фільтр, коли він закритий.

розсіювання випромінювання характеризує чіткість картинки

ступінь однорідності затемнення описує рівномірність затемнення фільтра

кутова залежність показує, як ступінь затемнення залежить від кута огляду.

Після того, як підібраний правильний світлофільтр зверніть увагу на пластик, з якого виготовлена маска, він не повинен бути надто твердим, щоб не розколотися при падінні. Наступний етап вибору - оголів'я, його конструкція і зручність використання маски в цілому. Правильне оголів'я легко можна підігнати за розміром, місця доторкання до голови закривають м'які накладки, пластик досить гнучкий, щоб мати можливість невеликої корекції.

Якщо навіть прочитавши статтю ви сумніваєтеся, чи потрібно купити зварювальну маску хамелеон, а якщо потрібно, то яку, звертайтеся до наших менеджерів за консультацією.

Поділитися :