Газовая линза. Где нужна и как работает

Принцип работы газовой линзы.
Область применения и конструкция.

Газова лінза для TIG пальників використовується при аргонодуговому зварюванні для підвищення надійності газового захисту зони зварювання.

Оскільки газовий захист при TIG зварюванні значною мірою впливає на якість зварного шва, тому необхідно приділяти максимальну увагу до якості захисту зони зварювання від атмосферного впливу. При використанні пальника без газової лінзи, швидкість газового потоку є змінною (потік турбулентний), у зв’язку з чим виникає зона розрідження у соплі пальника, через яку у зварний шов може потрапляти кисень та водень з атмосфери.

Щоб надати газовому потоку рівномірність (ламінарність), тим самим унеможливити потрапляння кисню та водню у зону зварювання, використовують газові лінзи у парі з керамічними соплами. У конструкції газової лінзи міститься металева сітка із нержавіючої сталі, котра головним чином сприяє вирівнюванню потоку. Газову лінзу можна використовувати на майже всіх типах TIG пальників.


До основних переваг газової лінзи можна віднести:

1. Стійкість потоку захисного газу до поривів вітру, при зварювання на відкритих майданчиках;

2. Краща якість зварювання металів, котрі мають підвищену чутливість до атмосферного впливу;

3. Кращий огляд місця зварювання за рахунок можливості збільшення відстані між соплом та деталлю та збільшення вильоту електроду;

4. Можливість економії захисного газу до 15%;

5. Використання сопел більшого діаметру.

Поділитися :